Appok és weboldalak

Online tanulás és tanítás
Szótanulás és tesztelés
Ötletelés és jegyzetírás
Gondolattérkép
Képek, videók és grafikák
Hangok és zenék
Rejtvénykészítés és játék


Online tanulás és tanítás

A hashtag.school nem más, mint a 21. századi oktatás megtestesülése. Ez a komplex e-learning keretrendszer mindenben alkalmazkodik a modern pedagógia elvárásainak: digitális tanterem, interaktív tananyagbázis és tanulás-menedzsment rendszer – mindez a gamifikáció (játékosítás) jegyében, pontokkal, szintekkel, rangsorokkal. A platformot intézményi szinten is be lehet vezetni.
https://hashtag.school

A MotiMore egy interaktív online szoftver, amely iskolai környezetben használható. Elsődleges célja: az értékelés újragondolása. A gamification módszertanát követve igyekszik a hagyományostól eltérő módon motiválni a diákokat. A hashtag.school-hoz hasonlóan tanulási célokat kell kitűzni, szinteket kell létrehozni és az elért célokért pontokat lehet gyűjteni.
https://motimore.com

A Wordwall egy interaktív feladatkészítő oldal, amely kiválóan használható online tanórák kiegészítéseként. Ingyenes regisztrációval 18 látványos feladattípus közül választhatunk. A klasszikusok mellett, mint a párosítós, kiegészítős vagy csoportosítós feladat, megtalálható rengeteg játékos feladat is. Ilyen a labirintus, a szerencsekerék vagy a játékos kvíz. A csekély összegű havi előfizetésért cserébe korlátlan számú feladatot készíthetünk.
https://wordwall.net

A Flippity egy olyan feladatlap készítő oldal, ahol egy egyszerű Google Spreadsheetet alakíthatunk egy kattintással interaktív feladattá, játékká. Ha nincs előre elkészített táblázatunk, akkor ott helyben is beírhatunk szavakat, majd kiválaszthatjuk a feladattípust. Az opciók egy része nyomtatásra szánt feladatlapot hoz létre, míg vannak olyanok, amelyek online kitölthetők. Az idővonaltól kezdve a szófelhőn át a bingóig minden megtalálható.
https://www.flippity.net

A Liveworksheets egy különleges weboldal, amivel életre kelthetjük az eredetileg nyomtatásra szánt feladatlapjainkat. Bármilyen lapot feltölthetünk, majd online kitölthetővé tehetjük azt. Készíthetünk saját feladatlapokat, de használhatjuk a mások által feltöltött és publikussá tett lapokat is. Az összes ismert feladattípus praktikusan beépíthető online formában. A diákok linken keresztül is megoldhatják őket, de amennyiben regisztrálnak, úgy nyomon követhető a haladásuk.
https://www.liveworksheets.com

LearningApps egy modern, interaktív tanuló-tanító alkalmazás, amelyben kis „tankockákat” hozhatunk létre a legkülönfélébb feladattípusokkal. Például: készíthetünk párosítós feladatot, memóriajátékot, keresztrejtvényt és még sok minden mást. A tankockák kiválóan felhasználhatóak online órákon is. A weboldalon az összes létező tantárgyból találunk rengeteg tankockát.
https://learningapps.org

A Mentimeter egy olyan alkalmazás, amellyel interaktív diasorokat hozhatunk létre. Ha megosztjuk a prezentációnk kódját, a diákok csatlakozhatnak, majd válaszolhatnak a feltett kérdésre. A válaszaik mind megjelennek a kivetített diáinkon. Készíthetünk így például színes szófelhőt, de akár egy kifejtős kérdést is feltehetünk, s az arra adott válaszok különálló színes buborékokban jelennek meg a képernyőn.
Tanár: https://www.mentimeter.com
Diák: https://www.menti.com

Szótanulás és tesztelés


A Quizlet egy online szótanuló program. Elkészítheted a saját szókártya-csomagjaidat bármilyen tantárgyhoz. Van tanító program és különféle gyakorlási lehetőségek. A tanulási folyamat végén kétféle játékkal próbára teheted a tudásodat, de ami a legjobb: négyféle feladattípussal véletlenszerűen generálhatsz teszteket, amiket ki is lehet nyomtatni. Létrehozhatsz osztályokat is, ahova meghívhatod a diákokat.
http://quizlet.com

A Memrise egy Quizlet-hez hasonló tanulóprogram, amellyel bármilyen témában elvégezhetsz teljes kurzusokat. A program kiváló módszertannal tanítja a szavakat, kifejezéseket. Ha valamire rosszul válaszolsz, később automatikusan visszatér rá. Később a tudásodat többféle módon tesztelheted. A legizgalmasabb, amikor csak néhány másodperced van megadni a helyes választ!
https://www.memrise.com

Socrative egy interaktív tesztelő program. Kvízeket hozhatsz létre, majd egy megadott teremnév alapján meghívhatod a diákokat. A tanári programban valós időben nyomon követheted a diákok haladását, majd a végén egy kattintással kiértékelheted az eredményeket, és megjeleníthetsz összesített statisztikát is. Van feleletválasztós, igaz-hamis és rövid válaszos kérdés.
Tanár: https://www.socrative.com
Diák: https://b.socrative.com/login/student

Kahoot a Socrative-hoz hasonló tesztelő program. A különbség az, hogy míg a Socrative megjelenése hivatalosabb, a Kahoot inkább gyerekeknek való, játékosabb felülettel rendelkezik. Ugyanúgy létrehozhatsz kvízeket, de kizárólag négyválaszos kérdésekkel. Megadhatod, hogy mennyi idő legyen egy kérdés megválaszolására. A játék alatt végig jópofa feszültség fokozó zene megy.
Tanár: https://kahoot.com
Diák: https://kahoot.it

A JeopardyLabs a közismert kvízjáték online változata, ahol végtelenül egyszerűen, akár regisztráció nélkül is készíthetünk egy táblát kérdésekkel, vagy válogathatunk a meglévő hatalmas gyűjteményből. A szerkesztőben az egyes mezőkre kattintva beírhatjuk a kérdést és a helyes választ, sőt, akár új sorokat vagy oszlopokat is hozzáadhatunk. Ha kész, beállítjuk a csapatokat, megosztjuk a képernyőt és kezdődhet a játék!
https://jeopardylabs.com

A Bamboozle a Jeopardy kvízjátékhoz hasonló interaktív játék. Tanárként megadhatjuk a kérdéseket és a helyes válaszokat, majd különféle játékmódokat indíthatunk el, amelyben csapatok egymás ellen küzdenek meg. A klasszikus módban számozott kártyák jelennek meg, az egyik csapat játékosai választanak egy kártyát, majd válaszolnak a kérdésre. Ha sikerült, pontot nyernek. Egyszerű, ám annál látványosabb! Online és tantermi órára egyaránt kiváló.
https://www.baamboozle.com

Redmenta egy feladatlapkészítő program, amellyel a korábban papíron összeállított dolgozatainkat online formában készíthetjük el. Számos feladattípusból választhatunk, mint például párosítás, sorrendbe állítás vagy feleletválasztás. Meghatározhatjuk, hogy melyik feladatra hány pontot adjon a számítógép. A pontozás automatikusan történik, és akár százalék alapján érdemjegyeket is beállíthatunk.
https://redmenta.com


Ötletelés és jegyzetírás

Az Evernote egy olyan alkalmazás, amellyel feljegyzéseket, vázlatokat, bevásárlólistát vagy különféle emlékeztetőket írhatsz. A szövegeket minimálisan formázhatod is. Mint sok más alkalmazás, ez is a felhőben tárolja a feljegyzéseidet, így azokat mobilról vagy más eszközről is bármikor megnyithatod. A jegyzeteket tömbökbe rendezheted, és megoszthatod őket közösségi oldalakon is.
https://evernote.com

Padlet olyan, mintha kifüggesztenénk egy hatalmas parafatáblát, majd teleraknánk mindenféle papírral, képpel, újságrészlettel. Tökéletes alkalmazás ötletelésre. Ingyenes regisztráció után máris létrehozhatod az első padletedet. A nagy táblát telerakhatod feljegyzésekkel. Hozzáadhatsz linkeket, képeket, videókat is. Meghívhatsz másokat is, hogy együtt szerkesszétek a padletet.
http://padlet.com

Noisli egy különleges webes alkalmazás, amely két dologra jó. Először is: egy tucat megnyugtató háttérzajból választhatunk a vízcsobogástól kezdve a tűzropogáson át az esőig. Ha megteremtettük a tökéletes hangulatot, akkor el lehet kezdeni írni egy minimalista szövegszerkesztőben, miközben a háttérszín észrevétlenül váltakozik. Tökéletes szerepjátékokhoz is aláfestésnek.
https://www.noisli.com


Gondolattérkép

Mindly egy gondolattérkép-készítő alkalmazás. Ha elmerülsz benne, egy idő után olyan érzésed lesz, mintha bolygók közt lebegnél a világűrben. Hozd létre a saját gondolattérképedet bármilyen témakörben! A térkép színes körök hálózatából épül fel, de hozzáadhatsz köröket képekből is. Az alkalmazás csak Androidra, iOS-re és Mac OS X-re tölthető le.
http://www.mindlyapp.com


Képek, videók és grafikák

Freepik egy olyan weboldal, ahonnan több ezer szabadon felhasználható ingyenes fényképet és úgynevezett vektorgrafikát tölthetsz le. A vektorgrafika előnye, hogy végtelen felbontású. A megfelelő szoftverrel, például Adobe Illustrator programjával kedvünkre alakíthatod a grafikákat, majd készíthetsz belőle tananyagot, illusztrációt vagy akár tantermi dekorációt.
https://www.freepik.com

Az Unsplash nevű weboldal minden tanár álma! Óriási felbontású fényképek hatalmas gyűjteményében keresgélhetünk bármilyen témakörben. A gyönyörű városképektől embereken át a mindennapi tárgyakig mindent megtalálhatsz. A képek ingyenesek és szabad felhasználásúak. A nagy felbontásnak köszönhetően a fényképek illusztráció mellett kiválóak díszítésre is.
https://unsplash.com

WordClouds oldalán látványos szófelhőket készíthetünk, amelyeket aztán felhasználhatunk a tanóráinkon, vagy akár illusztrálhatjuk vele egy prezentációnkat. A forrásszövegben gyakrabban előforduló szavak nagyobb méretben jelennek meg a szófelhőben. A színtől a formán át a betűtípusig mindent beállíthatunk. Az elkészült képet ezután egy kattintással letölthetjük.
https://www.wordclouds.com

Free Printable Flags egy angol nyelvű weboldal, ahol megtalálható a világ összes zászlója. Négyféle PDF verziót tölthetünk le: színes országnévvel vagy anélkül, illetve színező országnévvel vagy anélkül. Remekül használható földrajz- vagy bármilyen nyelvórán. A diákok sokkal könnyebben megtanulják a zászlókat, ha ők maguk színezhetik ki őket. Az elkészült zászlókat fel lehet ragasztani a tanterem falára vagy a táblára.
https://www.freeprintableflags.com

Pixton egy fantasztikus képregény-szerkesztő weboldal, ahol több száz háttér, karakter, arckifejezés és testtartás közül választhatsz. Az alkotómunka során minden apró részletet beállíthatsz. A regisztráció ingyenes, de ahhoz, hogy letölthesd vagy kinyomtathasd a képregényeinket, elő kell fizetni. A mindössze havi pár dollár azonban nagyon is megéri a képregény szerelmeseinek.
https://www.pixton.com

Powtoon egy professzionális kétdimenziós animációkészítő weboldal, ahol a narrációdat akár mozgó szájú rajzfilm karakterrel is kísérheted. A kisfilmed minden mozzanatát kockáról kockára megtervezheted, és zenét is rakhatsz alá. Az ingyenes regisztrációval csak a szolgáltatások egy részéhez férhetsz hozzá. A teljes körű használathoz prémium előfizetés szükséges.
https://www.powtoon.com/home


Hangok és zenék

freesound weboldalán ingyenes regisztráció után egy hatalmas méretű gyűjteményben kereshetünk hangeffekteket és háttérzajokat. Találhatunk professzionális stúdióminőségű és amatőr házi készítésű hangfelvételeket is. Vannak néhány másodperces effektek, zenei elemek, de több perces háttérzajok is. A hangok mind szabad felhasználásúak. Itt minden szükséges hangot megtalálsz a videódhoz, rádiójátékodhoz vagy iskolai színdarabodhoz.
http://freesound.org

Free Music Archive egy szabad felhasználású zenéket gyűjtő weboldal, ahonnan akár egyes zeneszerzők teljes diszkográfiáját letölthetjük jó minőségű MP3-ban. Műfaj és kulcsszó alapján is kereshetünk az óriási adatbázisban. A zenék legtöbbje szabadon letölthető, szerkeszthető és felhasználható, egyes számok kereskedelmi célra is. Iskolai kisfilmek aláfestéséhez biztosan megtalálod a tökéletes zenét.
http://freemusicarchive.org


Rejtvénykészítés és játék

A The Teacher’s Corner programjával teljesen testre szabható keresztrejtvényt készíthetsz, amit a számítógépes generálás után egy külön ablakban finomhangolhatsz. Van olyan opció is, hogy az egész generált rejtvényt kimásolhatod, hogy utána beilleszd bármilyen szövegszerkesztőbe. Az ingyenes felhasználók összesen egyszerre 30 szót írhatnak bele.
https://worksheets.theteacherscorner.net/make-your-own/crossword

Az A to Z Teacher Stuff weboldal programjával szókereső rejtvényeket hozhatsz létre. Dolgozhatsz néhány előre betáplált angol nyelvű szólistával is, de te magad is beírhatod a szavakat. Beállíthatod a rejtvény méretét, a szavak irányát és még a betűtípust is. A generált rejtvényt ezután egy mozdulattal ki lehet másolni a weboldalról.
http://tools.atozteacherstuff.com/word-search-maker/wordsearch.php

A tökéletes ráhangoló játék órakezdéshez: akasztófa, az online tanórák elengedhetetlen kelléke. A szövegdobozba betápláljuk a szót vagy mondatot, majd a Submit gombra kattintva megkapjuk a linket a játékhoz. Nemcsak mi adhatunk meg szavakat, hanem válogathatunk számos témakörből, illetve beállíthatjuk, hogy véletlenszerűen dobjon fel szavakat.
https://www.hangmanwords.com/create

Picker Wheel és Wheel of Names két egyszerű, praktikus, de látványos applikáció, amellyel szerencsekerék segítségével sorsolhatunk betűket vagy szavakat bármilyen játékhoz vagy feladathoz. A kerék teljes mértékben testre szabható: be lehet állítani a színeket, a szövegezést, de még a forgás időtartamát és sebességét is.
https://wheelofnames.com
https://pickerwheel.com/tools/random-letter-generator

A Stopwatch weboldalon több tucat jópofa, játékos számlálóból választhatunk. A sima számlaptól kezdve a bomba égő kanócán át a homokóráig minden megtalálható. Ezzel a látványos applikációval talán az időkorlátos feladatok sem okoznak akkora stresszt a diákoknak. A számlálók mellett van többféle random csoport generátor, valamint kockadobós és szerencsekerék játék.
https://www.online-stopwatch.com

Text Mechanic Word Scrambler alkalmazása a bevitt szöveg szavainak a betűit összekeveri, és képes arra is, hogy utána az összekevert betűket dekódolja. A program tökéletes betűrejtvények, kódolt üzenetek készítéséhez izgalmas játékokhoz. A diákok igazi kódfejtőnek érezhetik magukat. Csak rá ne találjanak a programra!
http://textmechanic.com/text-tools/obfuscation-tools/word-scramblerunscrambler/

Vissza az oldal tetejére