Podcast

Beszélgessünk az oktatásról!

Egy régi álom vált valóra 2021-ben. Kedves barátommal, volt iskolai és egyetemi társammal, valamint kollégámmal, Eszterrel útnak indítottuk közösen az OktaTáska Podcastot. Célunk összetett, de mégis egyszerű: részenként háromnegyed órában szeretnénk bejárni az oktatás hatalmas világának minden létező szegletét. A kettőnk beszélgetésébe majdnem mindig bekapcsolódik egy-két meghívott vendég, akik az adott témában jártasak. Kattints ide, ha szeretnéd meghallgatni az eddigi adásokat a YouTube csatornánkon.

Kattints ide, ha inkább Spotify-on szeretnél hallgatni minket!

Bátran írd le kommentben a véleményedet! Fontosnak tartjuk, hogy az általunk választott témákról végre igazán őszintén beszélgessünk, tabuk és korlátok nélkül. Ha tetszik a műsorunk, akkor szívesen vesszük, ha feliratkozol és megosztod másokkal. Az OktaTáska Podcastot senki nem szponzorálja. Szabadidőnkben készítjük, a technikai hátteret pedig saját pénzünkből finanszíroztuk.

Az alábbi táblázatban láthatod, mikor milyen témákról beszélgettünk s kiket láttunk vendégül:

EpizódRövid ismertető
Bemutatkozunk
2021. szeptember 5.
Bemutatkozik az OktaTáska, az oktatás legkülönfélébb témáival foglalkozó podcast sorozat. Elmeséljük, hogyan született az ötlet, milyen témákat és hogyan fogunk feldolgozni.
Időutazás: élmények az iskolából
2021. október 3.
Visszautazunk az időben. Általános- és középiskolai élményeinkről, tanárainkról beszélgetünk, s arról, hogy a minket ért hatások hogyan befolyásolják az életünket rövid és hosszú távon. Tisztázzuk a ‘fekete pedagógia’ fogalmát, továbbá diákok és barátok történeteiből is szemezgetünk.
A pedagógus: beszélgetés Tóth Tamással
2021. október 25.
Tóth Tamás tanítóval beszélgetünk arról, mit is jelent pedagógusnak lenni – mennyit is dolgozunk, mennyit is keresünk, miről is szól a mi munkánk és mit gondolnak rólunk mások. Végigjárjuk a tanárokról szóló cikkek alatti kommenteket, beszélgetünk a munkabérről, majd vendégül látjuk Tóth Tamást, aki nap mint nap szívvel-lélekkel foglalkozik a gyerekekkel egy szolnoki általános iskolában.
45 perc: közoktatás 2021-ben – 1. rész
2021. december 5.
Megosztjuk véleményünket a jelenlegi közoktatási rendszerről, majd elkezdünk válaszolni a felvétel előtt kapott kommentekre. Beszélgetünk többek közt arról, hogy mi zajlik ma egy magyarországi iskola tantermében, és hogy mi az, amin mindenképp változtatni kellene ahhoz, hogy ne elpazarolt idő legyen egy 45 perces tanóra.
45 perc: közoktatás 2021-ben – 2. rész
2021. december 19.
Folytatjuk a beszélgetést a 21. századi közoktatás kérdéseiről, problémáiról. Eszter múltkori húsba vágó véleménye után ezúttal Zsombor oszt meg néhány iskolai történetet, amely ismét felveti a költői kérdést: így vajon közelebb kerülhetünk-e egy jobb, modernebb, hatékonyabb és egyben gyermekközpontúbb közoktatás megvalósításához? S hogy ne csak folyton a felnőttek beszéljenek, készítettünk egy rövid interjút is a Tüskevár Iskola egyik hatodikos diákjával, Tóth Marcival.
Az SNI világa: különleges figyelmet igénylő gyermekek
2022. január 30.
A különleges figyelmet igénylő gyermekek világába látogatunk el. Az adás első felében Zsombor mesél az SNI fogalmáról és arról, hogy milyen a mindennapi munka a Tüskevár iskola magatartási és/vagy tanulási nehézségekkel küzdő diákjaival. Az adás második felében vendégül látjuk Sata-Bánfi Orsolyát, a Tüskevár speciális alsó tagozatának gyógypedagógusát, hogy egy másik nézőpontból is bemutassa az SNI-s, ezen belül is az ép intellektusú autizmussal diagnosztizált gyermekek oktatását.
Iskolák külföldön: beszélgetés Vinkler Andreával
2022. február 27.
Egy olyan kollégánkkal és barátunkkal beszélgetünk, aki tanárként kezdte a pályafutását, járt több magyar és külföldi iskolában, végül pedig külföldön maradt, a pályát viszont részben elhagyta. Elmesél nekünk mindent a kezdetektől – a tanárképzéstől a gyakorlaton keresztül egészen Angliáig. Feszegetjük, fejtegetjük a pedagógus társadalom egyik vissza-visszatérő kérdését: küldetéstudat „minden áron és semmi pénzért” vagy pályaelhagyás?
Magántanárok: a kétszemélyes nyelvóra – 1. rész
2022. április 11.
A magántanítás izgalmas világába látogatunk el, amely sokunk életének meghatározó része. Számtalan tanár pályafutása indul egy osztálytárs korrepetálásával, majd folytatódik éveken át tartó kávéházi magánórákkal. Az első részben elmeséljük a saját történetünket, majd elkezdjük az interjút régi barátunkkal és kollégánkkal. Mórász Balázs eredetileg fordító-tolmács diplomát szerzett, majd elvégzett egy egyéves kiegészítő tanárképzést. Mindeközben szenvedélyesen foglalkozott magántanítványaival, immáron tíz éve. Jelenleg egyszerre tanít angolt iskolában és magántanárként. Ezek rejtelmeibe kalauzol el minket.
Magántanárok: a kétszemélyes nyelvóra – 2. rész
2022. május 1.
Folytatjuk a beszélgetést barátunkkal és kollégánkkal, Mórász Balázzsal, aki az első részben már részletesen mesélt a magántanári pályafutásáról. Ezúttal a magántanítás mellett olyan témákat is érintünk, mint az egyéves tanárképzés, az online tanítás és Balázs eddigi egyetlen nyelviskolai élménye. Szót ejtünk továbbá hármunk múltbeli és jelenlegi közös projektjeiről is.
Pályaelhagyók: tanárként az iskolán kívül
2022. május 21.
Hargitai Dóra egyike azon pedagógusoknak, akik rövid idő után úgy döntöttek, otthagyják a tantermet. Minden pályaelhagyó története más és más, ám mindegyikben vannak közös pontok. Dóri elmeséli nekünk, miként lett pedagógusból műszaki szakszövegíró, s közben hogyan maradt meg mégis az életében a tanítás. Mint oly sok kollégánál, nála is igaz, hogy a távozás után hiányérzete támad, de jelen közoktatási helyzetben mégsem fenntartható a pedagógus lét.
Nyelviskolák: a FreeSpirit Language Club története
2022. június 18.
Dimitrow Eszter számára megvalósult egy álom: társával ketten létrehozták a saját nyelviskolájukat. A kezdetben rögös út végül egy igazi sikertörténetté vált. Eszter elmeséli, hogyan született az ötlet, mit kellett végigjárni a legelső tanóráig, milyen sikereket tudhatnak maguk mögött, és megosztja velünk a tanácsait azok számára, akik hasonló ambíciókkal rendelkeznek.
Édes anyanyelvünk: a magyar mint idegen nyelv
2022. július 31.
Papp Szilvia „Sziszi” Magyarország egyik ritka, egyedülálló vállalkozását indította el, amellyel széles körben segít minden magyarul tanulni vágyó külföldinek. Figyelemre méltó munkásságában megmutatkozik az anyanyelvünk és annak oktatása iránti kimeríthetetlen szerelme. Többek közt oktatóvideókat, interjúkat, podcastot készít több különböző platformon. Nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar mint idegen nyelv online oktatása, népszerűsítése Sziszinél van a legjobb kezekben. Külön megtiszteltetés, hogy Zsombor egy tanteremben csinálta végig vele a képzést, majd együtt végeztek 2018-ban.
Nyári szünet: irány a napközis tábor!
2022. szeptember 29.
Vége a nyári szünetnek, elkezdődött egy újabb tanév. De vajon mivel töltöttük a szabadidőnket? Volt-e egyáltalán szabadidőnk? Ebben a részben Zsombor hosszasan mesél egy pedagógus nyaráról, a nyári táborok világáról, s azon belül is a zuglói napközis táborról, ahol már három éve dolgozik. Olyannyira közel visz minket, hogy hallhatunk hangfelvételeket is, amelyek idén nyáron készültek. Az OktaTáska Podcast keretén belül most mi is szeretnénk tenni egy kísérletet arra, hogy eloszlassuk a mítoszt, miszerint a pedagógusok nyáron semmit nem csinálnak.
Felsőoktatás (1. fejezet): az alapképzéstől a doktoriig
2022. október 24.
Végre ellátogatunk az egyetemi campusra: Eszter mesél az egyetemi pályafutásáról, az alapképzéstől kezdve egészen napjainkig, amikor már doktoranduszként oktatja a lelkes hallgatókat. Néhány percre még a szemináriumi terembe is ellátogatunk! Említést teszünk a jelen oktatásügyi helyzetről és a pedagógus megmozdulásokról is. Négyrészes sorozatunk első fejezeteként megalapozzuk a felsőoktatás témáját, majd később egyetemi tanárokat és egy tanár szakos hallgatót is vendégül látunk.
Felsőoktatás (2. fejezet): az osztatlan tanárképzésről
2022. december 4.
Vendégül láttuk Dóczi Beatrixot, aki jelenleg a hosszú tanítási gyakorlatát végzi angol és olasz szakos hallgatóként. Trixi egy újabb kincse a magyar közoktatásnak, aki a jelenlegi nehéz helyzet ellenére is szívvel-lélekkel foglalkozik a rábízott gyerekekkel, és minden vágya, hogy megszerezze a tanári diplomáját. Hogy miért őt kérdeztük az osztatlan tanári képzésről? Mert ő volt Eszter első Amerikai Kultúra kurzusának egyik lelkes hallgatója, akivel azóta is tartják a kapcsolatot. Zsombor is hamar megtalálta a hangot Trixivel, aki úgy gondolja, a sok közös vonás miatt „ikerlelkek” lehetnek. Hogy ez mennyire igaz, azt a kedves hallgatóra bízzuk. A tanárképzés fortélyai mellett szót ejtünk a január vége óta tartó pedagógus megmozdulásokról is.
Felsőoktatás (3. fejezet): az alkalmazott nyelvészettől a tanárképzésig
2023. január 30.
A felsőoktatásról szóló harmadik részben olyas valakivel beszélgetünk, aki mindkettőnk számára meghatározó volt az egyetemi tanulmányaink alatt. Vendégünk Dóczi Brigitta, az ELTE alkalmazott nyelvészeti tanszékének oktatója, aki hosszú évek óta szenvedéllyel oktatja az angoltanár hallgatókat, legyen szó akár a nyelvtan tanítás módszertanáról, hangtanról vagy szókincsfejlesztésről. Könnyed, nosztalgikus beszélgetésünk során szót ejtünk újfent a tanárképzés és a felsőoktatás jelenlegi helyzetéről, a tanárhallgatók motivációjáról és a pedagógusok kerek egy éve zajló demonstrációjáról.
Tanítsunk Magyarországért: egy mentorprogram a gyerekekért
2023. február 25.
A Tanítsunk Magyarországért egy olyan mentorképző program, amelyben egyetemi hallgatókat képeznek ki, hogy hátrányos helyzetű településeken élő gyermekeket mentoráljanak – kirándulásokra vigyék őket, a tanulásban és a pályaválasztásban támogassák őket, és egy olyan bizalmi kapcsolatot alakítsanak ki velük, amelyben támaszként szolgálhatnak az iskolai éveik során, vagy akár azon túl is. Vendégünk Szesztay Margit, az ELTE Angol Nyelvpedagógiai Tanszék oktatója, valamint Soós Benedek, matematika és történelem szakos tanár hallgató, akik részletesen bemutatják a 2019-ben elindított programot. Ez a felsőoktatásról szóló sorozatunk negyedik és egyben utolsó része.
Az iskolapszichológus: beszélgetés Hernádi Annával
2023. április 23.
Hernádi Anna tanácsadó szakpszichológus, aki tíz éve dolgozik töretlenül két intézményben iskolapszichológusként. Közel egy órában mindent megkérdezünk tőle, ami a szakmával kapcsolatos: hogyan lesz valakiből iskolapszichológus, hány gyermeket kell ellátnia, mit gondol a „mai” gyerekekről, mit üzenne a szülőknek a nevelésről, valamint elmagyarázza nekünk az iskolai bántalmazás (bullying) mibenlétét.
Az álom iskola
2023. május 21.
Az OktaTáska Podcast fináléjában a Tüskevár Iskola diákjait kérdeztük meg az álom iskolájukról. Ötödiktől egészen a végzős osztályig összesen 12 tanulónk szólal meg ebben az adásban. Ketten a műsorvezető szerepét vállalták, a többiek pedig a kérdéseinkre válaszolnak. Elmesélik, mit szeretnek a jelenlegi iskolájukban, végül pedig szabadjára engedik a fantáziájukat. Hosszú idő után végre a gyerekektől hallhatjuk, hogy hogyan képzelik el a jó iskolát és szerintük milyen az igazán jó tanár.