Podcast

Beszélgessünk az oktatásról!

Egy régi álom vált valóra 2021-ben. Kedves barátommal, volt iskolai és egyetemi társammal, valamint kollégámmal, Eszterrel útnak indítottuk közösen az OktaTáska Podcastot. Célunk összetett, de mégis egyszerű: részenként háromnegyed órában szeretnénk bejárni az oktatás hatalmas világának minden létező szegletét. A kettőnk beszélgetésébe majdnem mindig bekapcsolódik egy-két meghívott vendég, akik az adott témában jártasak. Kattints ide, ha szeretnéd meghallgatni az eddigi adásokat a YouTube csatornánkon.

Bátran írd le kommentben a véleményedet! Fontosnak tartjuk, hogy az általunk választott témákról végre igazán őszintén beszélgessünk, tabuk és korlátok nélkül. Ha tetszik a műsorunk, akkor szívesen vesszük, ha feliratkozol és megosztod másokkal. Az OktaTáska Podcastot senki nem szponzorálja. Szabadidőnkben készítjük, a technikai hátteret pedig saját pénzünkből finanszíroztuk.

Az alábbi táblázatban láthatod, mikor milyen témákról beszélgettünk s kiket láttunk vendégül:

EpizódRövid ismertető
Bemutatkozunk
2021. szeptember 5.
Bemutatkozik az OktaTáska, az oktatás legkülönfélébb témáival foglalkozó podcast sorozat. Elmeséljük, hogyan született az ötlet, milyen témákat és hogyan fogunk feldolgozni.
Időutazás: élmények az iskolából
2021. október 3.
Visszautazunk az időben. Általános- és középiskolai élményeinkről, tanárainkról beszélgetünk, s arról, hogy a minket ért hatások hogyan befolyásolják az életünket rövid és hosszú távon. Tisztázzuk a ‘fekete pedagógia’ fogalmát, továbbá diákok és barátok történeteiből is szemezgetünk.
A pedagógus: beszélgetés Tóth Tamással
2021. október 25.
Tóth Tamás tanítóval beszélgetünk arról, mit is jelent pedagógusnak lenni – mennyit is dolgozunk, mennyit is keresünk, miről is szól a mi munkánk és mit gondolnak rólunk mások. Végigjárjuk a tanárokról szóló cikkek alatti kommenteket, beszélgetünk a munkabérről, majd vendégül látjuk Tóth Tamást, aki nap mint nap szívvel-lélekkel foglalkozik a gyerekekkel egy szolnoki általános iskolában.
45 perc: közoktatás 2021-ben – 1. rész
2021. december 5.
Megosztjuk véleményünket a jelenlegi közoktatási rendszerről, majd elkezdünk válaszolni a felvétel előtt kapott kommentekre. Beszélgetünk többek közt arról, hogy mi zajlik ma egy magyarországi iskola tantermében, és hogy mi az, amin mindenképp változtatni kellene ahhoz, hogy ne elpazarolt idő legyen egy 45 perces tanóra.
45 perc: közoktatás 2021-ben – 2. rész
2021. december 19.
Folytatjuk a beszélgetést a 21. századi közoktatás kérdéseiről, problémáiról. Eszter múltkori húsba vágó véleménye után ezúttal Zsombor oszt meg néhány iskolai történetet, amely ismét felveti a költői kérdést: így vajon közelebb kerülhetünk-e egy jobb, modernebb, hatékonyabb és egyben gyermekközpontúbb közoktatás megvalósításához? S hogy ne csak folyton a felnőttek beszéljenek, készítettünk egy rövid interjút is a Tüskevár Iskola egyik hatodikos diákjával, Tóth Marcival.