Blogok és közösségek

Blogok

Tanárblog
A Tanárblog a 21. századi oktatás kincsesbányája, Prievara Tibor és kollégája, Nádori Gergely közös munkája. Ezen az oldalon ezernyi digitális oktatással – online tanterem, digitális tábla stb. –, illetve természettudományos tárgyak tanításával, angol tanítással, informatikával és oktatásüggyel kapcsolatos cikket és letölthető anyagot találunk. A blog tökéletes kiinduló pont azok számára, akik szeretnének elsajátítani egy igazán modern és haladó szellemű oktatást a digitális világ hatékony és konstruktív bevonásával.

A finn csoda
Egy kedves kollégám, Vinkler Andrea, angol és énekzene szakos tanár, 2016 őszén fél évet töltött Tamperében, Finnországban. Ez idő alatt legnagyobb szerencsénkre egy blogot is vezetett, amelyben főként az óralátogatásokról írt részletes beszámolóit olvashatjuk. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy picit megdöbbenni azon, hogy mennyire másképp működik az oktatás odaát. Például hogy néz ki egy technika terem vagy hány hangszer van egy zeneteremben, és hogy hogyan lepődik meg egy tanár, amikor megkérdezik tőle: a szülők mindebbe mennyivel szállnak be?

Közösségek

Gamification a magyar oktatásban
„Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy azok a pedagógusok eszmét cserélhessenek, akiket a gamification/gamifikáció/játékosítás érdekel a mindennapi tanításban.” A Facebook közösséget Barbarics Márti, angol és matek szakos tanár hozta össze, akivel volt alkalmam 2016 nyarán egy egyhetes angol kurzus megszervezésében is részt venni. Szeretettel ajánlom mindenkinek, akit érdekel a téma, mert közvetlenül lehet kommunikálni minden kollégával a különféle ötletekről, és emellett rengeteg letölthető anyag is megtalálható.

A gyermekek fejlődését segítő ötletek
Ebben a Facebook csoportban különféle részképesség-zavarral küzdő gyerekek számára találhatunk információkat, valamint hasznos, játékos feladatokat. A csoportot Szombati Kriszti hozta létre, aki nap mint nap lelkesen osztja meg a jobbnál jobb ötleteket, feladatokat, és fotókat az azokban elmerülő szeretni való gyermekekről.

Online otthonoktatás és TanTáv – Tanárszakosok a távoktatásért
Mindkét csoport 2020 márciusában jött létre, amikor életünkben először rendeltek el online távoktatást. A két csoport pillanatok alatt életre kelt, és mi, tanárok megtapasztalhattuk, hogy milyen egy igazán kreatív, segítőkész és támogató közösség. Bármilyen kérdésről, problémáról posztol valaki, azonnal többen is válaszolnak. A szakmai megsegítés mellett az összetartozás élményét is nyújtja a két Facebook közösség.